top of page
Search

2020 var et spennende år

Mange beskriver 2020 som "det forferdelige året" og lengter fram mot det nye 2021 som forhåpentligvis skal bli bedre.

For SFINXA var 2020 et fabelaktig år på mange, mange måter.

På våren kom utstillingen på Akershus Kunstsenter (nå NITJA) "SFINXA - lesbiske trykk - Inge Ås". Den ble stengt midt i utstillingsperioden - men vi fikk tid til en 8. mars markering med panel og diskusjon. (se video) Så kom Nyfeministenes 50 års jubileum i september hvor jeg ble invitert til å holde en billedkavalkade om aksjoner fra 1970-80årene. Der kunne jeg bruke materiale fra "Vi spiste, sov og drakk feminisme", men også en del av det vi ikke hadde kunnet få plass til. Marianne Rovas Olsens foto fra 8. mars 1977 kom på Høstutstillingen som en "Tidskapsel". Det og ca. 300 til er med i boka. Og så kom endelig 2500 bøker fra Latvia til Oslo. 12 svære paller som vi fikk fordelt og noe kom på lager. Lanseringen ble gjennomført i et slagt "coronahull" - for andre bølge hadde ikke kommet for fult. Vi fikk lov til å ha 60 personer ( inkludert oss selv) på Gamle Raadhus Scene hos utleier Gjøril som var en drøm å jobbe med. Bokbad, Lesbiafonsk Nintett og filmen vi hadde hentet i Sverige, proffesjonelt digitalisert og fargekoordinert på Røa ble en sucess. Den regner jeg med vil bli vist flere ganger. Og på lørdagen mellom de to lanseringene ble det historiske Blå Skiltet fra Oslo Byes Vel avduket av ordfører Marianne Borgen på huset der Kvinnehuset var fra 1975-89. Mye fra Kvinnehuset står det også om i boka vår :-) Vi var heldige som fikk tre siders omtale i Klassekampen og Dagsavisen - men vi vil gjerne har flere bokanmeldelser! Kan du skrive en?

Den neste bolken har bestått i å få boka ut - for nå kom virkelig den andre coronabølgen. Og de mange idéer til arr. og lokale lanseringer måtte vike for smitteforskriftene. Men her kom våre reddende engler! Vi har 14 personer du kan hente bøker hos fra Tromsø i nord til Arendal og Larvis i sør og Bergen i vest. Du kan også låne på ditt lokale bibliotek og du kan kjøpe den i Oslo sentrum hos Tronsmo, Tanum og Norli. Og så kan du få den i posten.

Vi har mange, mange bøker igjen - og mange vil finne den under juletreet i år. Jeg tror det kan bli mange spennende diskusjoner der den blir pakket opp og de tilstede begynner å bla og lese. Dette gleder jeg meg til å få høre mere om!

Et skår i gleden er at Marianne Rovas Olsen gikk bort og ble bisatt den 22.12.2020. Vi har mistet en fenomenal fotograf, kunstner og venn. Hun var den første jeg inviterte til en liten kunstnergruppe jeg kalte Flippegruppa. Snart skiftet vi navn til Seriøsgruppa og sammen med flere som kom til skapte vi performacer og fotoserier. Særlig i Vigelandsparken hadde vi mye morro. Det var dette kreative kvinnemiljøet som etter hvert vokste seg større og ble til kvinneverkstedet SFINXA. Det betyr at en av grunnleggerne våre er gått bort. Hun etterlater seg en fotosamling som vil bli vist i flere sammenhenger. Og hvem vet, men det er god grunn til å tro at de vil dukke opp i nye uytgivelser fra Sfinxa. Inge Ås

64 views0 comments

Comments


© Foto, Seriøsgruppa

bottom of page